رفع شوره نما | پاکسازی و از بین بردن شوره نمای ساختمان

0

رفع شوره نما بتازگی وارد خدمات نماشویی شده است که باعث زیباسازی نما می‌شود.ب رای رفع شوره نما خشت و سنگ یکی از جالب ترین و ماندگارترین مصالح در نماسازی ساختمان میباشد ولی با سپری شدن زمان، نما ساختمان های آجری و سنگی ممکن است درگیر شوره و سفیدک شوند. شوره رسوب نمک های محلول در آب میباشد که در اثر تبخیر آب بر روی دیوارهای بنایی باقی می‌ماند و با سپری شدن زمان صورت ناخوشایندی به نمای ساختمان می‌دهد به نحوی که نما ساختمان، رنگ و جلوه اول خویش را از دست داده و نیاز به رفع شوره نما خواهد داشت.

شوره زدن نماهای آجری با توجه به نوع نمک ساخت شده به رنگ های متعدد سبز قهوه ای یا زرد رنگ بر روی نمای ساختمان ظاهر می‌شود. یکی از مهم‌ترین عواملی که منجر به تولید شوره در نمای ساختمان میشود ملات میباشد که با انتقال نمک های محلول از ملات به خشت مسئله شوره زدن خشت مهیا می شود. یکی ‌از دیگر عوارض به وجود وارد شدن شوره بر روی نماهای ساختمان متاع خشت و سنگ مصرف شده در نما ساختمان میباشد.

در مواد اول سنگ و خشت ممکن است از نمک های محلول مستعمل باشد که ‌این خود سبب ساز ساخت شوره بر روی خشت و سنگ و نمای ساختمان میباشد. جهت رفع شوره نما از روش های نظیر نماشویی با راپل بهره مند شوید که این خدمات بعد از درزبندی نما همواره بیشترین مشتری را دارد.

علت رفع شوره نما

همواره مهندسان و معماران در تولید و ساخت، در سرتاسر دنیا تمام همت خویش را مینمایند با بهره بردن از نمای خشت و سنگی، برای ساخت جلوه ها و نماهای قشنگ و دیدنی، دیگر افراد را دلداده هنر خشت و سنگ کاری کنند. تنوع رنگ و سهولت در خشت و سنگ های متفاوت خشت و سنگی، و سازش با اقلیم های متعدد، منجر شده ‌است تا شاهد استعمال روز افزون خشت و سنگ در عالم باشیم. حال اگر این نماها شوره به روی خود بگیرند، زیبایی بصری خود را از دست می‌دهند و دیگر جذابیتی نخواهند داشت. همچنین وجود شوره روی نما به مرور زمان باعث خرابی و خورده رفتن سطح نما می‌شود. لذا رفع شوره نما به عمر نما اضافه رده و همچنین باعث زیبایی و جلوه ظاهری نما می‌گردد.

انواع شوره و منابع ایجاد آن

شوره یا سفیدک، یک ماده ای پودری و سفید رنگ می باشد که از هزاران سال پیش تاکنون بر روی بناهای آجری ظاهر میشوند، و همواره سبب ساز تولید مشکلاتی در سطح نماها می گردد. شوره زدن آجرها، با دقت به نوع نمک مصرف شده در فرآیند ایجاد آن، به رنگ های سبز، قهوه ای یا زرد نمایان می گردد. می بایست بدانید که گونه های آجرنماها با اعتنا به ماهیت مواد تشکیل دهنده آن‌ها ممکن است شوره بزنند و بعضی از آجرنماها نباید شوره بزنند. در واقع شوره، رسوب نمک های محلول در آب میباشد که در اثر تبخیر آب بر روی سطح نماها باقی می‌ماند.

این ماده معمولا مدتی بعد از اتمام ایجاد نمای ساختمان ها ظاهر می‌گردد که باستی برای آن عملیات رفع شوره نما انجام شود. زمانی که شوره بر روی نمای ساختمان ها ظاهر می‌شود، اکثر اشخاص به خطاها فکر‌ میکنند که فقط از خشت است؛ در حالی که نمک های محلول گردیده در ملات ها، شن و آب به فعالیت گرفته شده نیز ممکن می باشد منجر به ساخت شوره شوند و نیاز به رفع شوره نما پیدا می کنند.

روش های از بین بردن شوره

برای تميز کردن نمای ساختمان و رفع شوره نما نکاتی را بايد رعايت کرد که به شرح زير می باشد:

  1. به صورت مسلم، در زمان بنايی روی سطح ديوارهای آجری، سنگ های نما، اندودهای سيمانی و اندودهای شيميايی ملات پاشيده می شود که قبل از سکنی گزيدن در ساختمان بايد اين ملات ها از سطح نما گرفته شود.
  2. رفع شوره آجر به این شکل است که شوره سفيد رنگ در آجرهايی ديده می شود که در اثر مکش آب يا جذب رطوبت، نمک های موجود در گل پخته را به صورت کپک بر سطح آجرکاری ساختمان نمايان می سازند. در آغاز به علت ناچيز بودن آن را جارو می زنيم. در‌صورتی ‌که شوره زياد باشد، آن را چند بار با آب و جارو می شوييم. در صورتی با شستن برطرف نشد، با اسيد رقيق و برس سيمی شوره های حاصله را از نما تمیز می کنيم.
  3. در شهرهای پهناور صنعتی، سطح تمامی بناهايی که در کنار کارگاه ها قرار دارند، ممکن است دوده بگيرد. در‌ صورتی‌ که دوده چرب نباشد، با جارو و گردگيری ميتوان آن را تميز کرد. البته در ‌صورتی‌ که دوده چرب باشد به نسبت غلظت چربی آن از اسيدهای رقيق تا غليظ استفاده می کنيم که بعد از مصرف، بلافاصله بايد سطح نما را با آب بشوييم. شایان توجه اينکه به کارگیری از اسيد غليظ بايد به اندازه ای باشد که سطح آجرکاری و يا سنگ های آهکی منجر به فرسودگی و خوردگی نشود.
  4. زنگ فلزات مانند آهن و مس بر سطح نما اثرات ناهنجاری می گذارد
  5. پرورش خزه ها نيز بر ديوار نما اشکالاتی ايجاد می نماید و بايد زدوده شوند؛ زيرا ريشه های فرعی در بند آجرکاری که ملات خاکی دارد، اثر می نماید و سبب ساز لقی و جابجايی آجرها می شود. همچنين حشره‌ها و باکتري ها لابه لای شاخه ها و برگ های خزه ها آشیانه می نمایند و زندگی آدم را درگیر مخاطره می سازند.
  6. رفع شوره سنگ بر اثر رطوبت موضعی مانند ترکيدگی لوله در خاک و ديوار پيش می آيد و نما را نا زيبا می سازد که رفع نقايص آن را در ابتدا شرح دادم.
  7. پاشيدگی قير يا آسفالت در سطح ديوار و نما به هنگام فعالیت که شیوه برطرف کردن آن ذکر خواهد شد.
  8. رنگ های روغنی مانند نقاشی ها و شعار نويسی ديواری
  9. دوده قهوه ای و سياه که از دودکش بخاری ها بوجود می آيد
  10. نماهای رنگ آميزی گردیده که بر اثر مرور زمان، لکه لکه و يا بی رنگ می شوند و در اين موقعیت، بايد مجدد رنگ آميزی شوند.

مصالح مناسب برای رفع شوره

آهک و سولفات دلیل اصلی ساخت شوره یا سفیدک در نما می باشند در همگی نماهای سنگی، آجری و سیمانی ممکن است شوره رخ دهد به دلیل آنکه آهک و سولفات از عنصرهای تشکیل دهنده سنگ و سیمان نمای ساختمان میباشند. همان طور که میدانید آجر پتانسیل بالایی در جذب آب به خود را دارد و بعد از بازه کوتاهی به اشباع بدون نقص رسیده و یک آجر قادر است صرفا مقدار معینی از آب را به خودش جذب نماید. نفوذ آب به داخل آجر و مجاورت طولانی زمان رطوبت با نما های سیمانی و سنگی منجر می‌شود تا سولفات و آهک به فعالیت رفته در طول ایجاد آن ها به طور جلوه ای از شوره روی سطح نما ظاهر شوند.

قبل از اقدام به هر پیشروی در کار برای خدمات رفع شوره نما می بایست داده ها بی نقص و کاملی از سطح نما و علت تولید شوره به وسیله اشخاص مجرب توده آوری شود و مطلوب ترین شیوه برای رفع سفیدک گزینش شود. در بعضی موردها عدم دقت به سیستم دفع آب باران پشت بام ها و سریز شدن اب باران به سطح نما علت اصلی شوره میباشد. پباده سازی نمای ساختمان به زیباترین صورت ممکن همواره آیتم دقت معماران ساختمان سازی بوده میباشد و تولید شوره در نما منجر سلب زیبایی نمای ساختمان خواهد شد.

خدمات رفع شوره نمای ساختمان

با کم کردن موارد زیر می‌توان به رفع شوره نما کمک نمود:

1- کاهش سولفات های قلیایی در رس تشکیل دهنده خشت و سنگ، ملات و دوغاب سیمان کاهش سولفات های قلیایی رسی که در خشت و سنگ به فعالیت گرفته می گردد: رسی که در پخت خشت و سنگ به فعالیت برده می گردد اکثر زمان ها دارنده سولفات های قلیایی می باشد. جهت خنثی کردن سولفات های قلیایی از کربنات باریم استعمال می گردد. جدیدترین خشت و سنگ های رسی دارنده کربنات باریم می باشند. کربنات باریم سولفات های قلیایی را غیر قابل جنبش و نامحلول می‌کند و به ‌این نحوه به رفع شوره نما کمک می نمایند.

به کارگیری از سیمان با مواد قلیایی نادر (کمتر از 0/6 درصد وزنی سیمان) احتمال تولید شوره بر روی دیوار را کاهش خواهد اعطا کرد. کاهش سولفات های قلیایی در شن و در آب مصرف شده در ملات و دوغاب سیمان شن های کثیف با سولفات های قلیایی سبب ساز ساخت شوره می‌شوند. لذا شن های شسته شده که حمل کننده سولفات های قلیایی نباشند، احتمال تولید شوره را کاهش خواهند بخشید. آب مصرف شده در ملات و دوغاب سیمان می‌تواند منجر به سولفات های قلیایی باشد لذا تاحد قابلیت و امکان بایستی از آب شیرین و سوای نمک بهره مند شد.

2- خودداری از نفوذ آب به درون دیوار بنایی کاهش نفوذ آب به باطن دیوار با معماری خوب و ایجاد کیفیت خوب قابل تحقق میباشد. بدین خواسته می توان موارد زیر را جهت کاهش نفوذ آب به داخل ساختمان رعایت کرد:

  • استفاده از دست کم آب موردنیاز هنگام ایجاد دوغاب و سیمان
  • استفاده از سایه بانها یا درب پوش های سنگی روی دیوارها
  • به کارگیری از مواد پوششی بر روی نمای ساختمان برای ضد آب کردن آن
  • عایق بندی (بوسیله ایزوگام) در قسمت پایینی دیوار که با زمین دارای ارتباط می باشد

3- کاهش رطوبت از درون دیوار به سطح آن در صورتی که منافذ طبیعی در دیوار کاهش یابد قابلیت حرکت محلول های نمکی به سطح و قابلیت ساخت شوره معدود خواهد شد. شیوه های حذف شوره در صورت پدیدار شدن بر روی نما اولین قدم برای رفع شوره سیمان شناسایی نمک میباشد. در‌حالتی که نمک محلول در آب دلیل تولید شوره باشد شایسته ترین طرز حذف آن استفاده از برس و کمی آب میباشد. یک روش سنتی برای حذف شوره به کارگیری از شن میباشد. فعالیت سایش سطح به وسیله شن، سطح خشت و سنگ و اتصالات آنها ‌را سایش داده و نمک های رسوب کرده بر سطح را حذف مینماید. به این ترتیب بعد از شن شویی می بایست دیوار را با به کار گیری از مواد ضد شوره نما، آب بندی کرد و عملیات رفع شوره نما را پایان داد.

4- استفاده از مواد شیمیایی در حذف شوره مؤثر میباشد. بعد از به کار گیری از محلول های شیمایی رفع شوره نما می بایست دیوار تماما با آب پاک شسته شود. یک ماده شیمیایی معمول که برای پاک کردن شوره به عمل می آید محلول اسید کلریدریک و آب میباشد این محلول در نسبت 1 به 12 (اسید کلریدریک به آب) فعال می شود. شناسایی جوهر نمک تولید کننده شوره در برطرف کردن آن بسیار دارای اهمیت میباشد. لذا در حالتی‌ که نمک شوره بتواند با اسید کلریدریک عکس العمل دهد (مانند نمک های کربناتی) و موجب ساخت شوره های دیگری بر روی نما شود، استعمال از محلول های دیگر مانند محلول اسید فسفریک و آب به نسبت 1 به 9 ( اسید فسفریک به آب) می‌تواند موثر و باغث رفع شوره نما باشد.

در رفع شوره نما، شوره زدایی وجود ندارد. این فعالیت فقط علائم شوره را از روی دیوار حذف می‌نماید و قابلیت پدیدار شدن دوباره آن بر روی دیوار موجود است مگر اینکه یکی از سه شرط ساخت آن برطرف شود. به کارگیری از آب در هنگام اسیدشویی دیوار سبب میشود شوره در بعضی موارد مجددا ظاهر شود و شدت آن بیشتر از دفعه قبلی خواهد بود. بر این اساس می بایست پس از اتمام فعالیت شن شویی و یا شستشوی دیوار با محلول های شیمیایی، دیوار را با به کارگیری از مواد ضد شوره نما، آب بندی کرد.

راهکار جلوگیری از شوره زدن نما

اکثر باورها بر این است که سنگ شوره میزند البته واقعیت این است که نمک و املاح درون شن و سیمان دلیل شوره زدن سنگ ساختمانی خواهد شد. در این مقاله سعی شده ‌است تا شما ‌را با اطلاعاتی که می‌تواند از شوره زدن سنگ ساختمانی شما پرهیز نماید آشنا سازیم. با دقت به وضعیت آب و هوایی هر ناحیه بهتر است از شن و سیمانی که برای آن بخش مطلوب میباشد استفاده کنیم. اکثر شن و سیمان های موجود در کشور از نمک و املاح متعددی برخوردار می‌باشند.

با دقت به اینکه اکثر نماهای ساختمانی کشور از محصول سنگ تراورتن می باشد باعث می‌شود تا سنگ از راه ترک های بالا و پایین خویش نفس بکشد و نمک جان دار در سیمان را پس بدهد و این نمک به طور شوره روی سطح سنگ ظواهر خواهد شد. چطور از به وجود آوردن این بحران و رفع شوره نما دوری کنیم؟ رویکرد اولیه به کارگیری از شن و سیمان های سوای نمک میباشد. به کارگیری از شن های شسته شده که از نمک کمتری برخودار میباشد. برخی از شهرهای کشور‌ ایران از خاک شیرین برخوردار می‌باشند در واقع هرچه زمین را گود کنیم بازهم به خاک شیرین دست خواهیم یافت.

این دسته از خاک ها شایسته ترین شن و سیمان را برای نماسازی در بر دارند. بعداز اینکه سنگ ساختمانی خود را فعال کردید برای رفع شوره نما با آب شهر در فواصل هفت الی پانزده روز سنگ خویش را بشویید. در حالتی‌ که سنگ ساختمانی خویش را کار نموده اید و فعلا سنگ شوره زده میباشد. مرحله اولیه برای از بین بردن شوره بایستی شوره ها را از سنگ بتراشید و هیچ شوره ای روی سطح سنگ نباشد. برای اینکار ما کالا شوره زدا را به شما سفارش می‌کنیم. یا این که با به کارگیری از سرکه سپید و صنعتی رفع شوره نما نموده و شوره ها را از سطح سنگ پاک نمایید.

سنگ را بشویید و اجازه دهید تا کم آب شود. بعد از نانو بر روی سطح سنگ استفاده نمایید. رزین سبب می‌شود تا منافذ و ترک های سطح سنگ گرفته شود و دیگر رویکرد تنفسی برای سنگ وجود نداشته باشد تا بتواند نمک موجود در ملات را پس بزند. اکثر سنگ های نمایی که فعلا کار شده ‌است از فرآورده سنگ تراورتن میباشد. این جور از سنگ ها تنوع رنگ متعددی دارند. اگر در بخش های گرم و کم آب سکونت دارید و برای رنگ سنگ تراورتن شما سپید وجود ندارد می توانید از رزین عادی هم استفاده فرمایید.

این اعتقاد اشتباه که سنگ تراورتن عباس آباد و حاجی آباد از شوره کمتری برخوردار می باشند را می بایست بپذیریم که به جهت اینکه این سنگ ها گاها سفیدتر می باشند به همین عامل شوره بر روی این موارد کمتر خود را نشان می‌دهد و این یقین که‌ این نوع به هیچ عنوان شوره نخواهند زد خطا می باشد و در صورت وجود در نما در طولانی مدت احتیج به خدمات رفع شوره نما پیدا خواهند نمود.

درباره نویسنده بیشتر بدانید ...

لطفا دیدگاه خود را بنویسید (-:

بیست − یک =

Call Now Button